Ülkemizde daha çok Bindokuzyüzseksendört romanıyla tanınan ünlü İngiliz yazar George Orwell’dan 20. Yüzyıl klasikleri arasına girmiş bir diğer başyapıt, Hayvan Çiftliği. Eser fabl tarzında, masal anlatımıyla yazılmış bir siyasi hiciv romanıdır ve tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir.
Distopik bir dünyada geçen romanda, Sovyet Devrimi ve sonrasında yaşananlar metaforik bir biçimde anlatılır. Kitapta adı geçen her bir karakterin gerçek dünyada bir karşılığı vardır.
Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren ve kötü muamele eden insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Yeni yönetim, bir takım ilkeler belirleyip bunları maddeler halinde büyük harflerle bir duvara yazar. İlkelerden biri “Bütün hayvanlar eşittir” şeklinde belirlenmiştir.
Devrim, daha eşitlikçi bir toplum oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Ancak zamanla çiftlikteki hayvanların en akıllıları olan domuzlar, devrimi yolundan saptırırlar. Artık çiftliğin yönetimi baskıcı ve acımasız domuzların eline geçmiştir ve bir domuzlar diktatoryası kurulmuştur.
Hikâyenin sonunda, yeni yönetimin eşitliği temel alan ilkelerinin yazılı olduğu duvardaki her şey silinmiş ve yerine tek cümlelik yeni bir yazı yazılmıştır. “Bütün hayvanlar eşittir, bazıları daha eşit…”
Adı: Hayvan Çiftliği Bir Peri Masalı
Yazarı: George Orwell
Çeviren: Celal Üster
Yayınevi: Can yayınları-2009
Sayfa Sayısı: 160