Asrın Vebası: Narsisizm İlleti – Jean M. Twenge & W. Keith Campbell


asrin vebasi narsisizm illeti“Aşkları geçici heveslere, evlilikleri paraya kurban ettik. Çocuk sevgisini abarttık, her istediğine sahip olmaya alışmış doymak bilmez nesiller yetiştirdik. Bilim, sanat ve fikir üretmedik, üretene de değer vermedik. Tüketimle övünmeyi marifet saydık. Pahalı telefonlarımızla, gösterişli kıyafetlerimizle etrafımızdaki insanların ilgi odağı olmak gururumuzu okşadı, ruhumuzu doyurduğumuzu zannederken nefsimizi besledik. Sofralarımızın ihtişamı, aç komşularımızı görmeye engel oldu. Dikkat çekmek, önde olmak, ilgi odağı olmak düstur oldu. Egomuz öylesine semirdi ki, dünyanın etrafımızda döndüğüne inanmaya başladık.”

Yukarıda alıntılamış olduğumuz paragraf, sitemizde yayımlanmış olan “Değerlerin Yok Oluşu” başlıklı yazıdan. Yazıdaki tespitlerin çok benzerleri “Asrın Vebası Narsisizm İlleti” kitabında da karşımıza çıkınca eser daha çok ilgimizi çekti.

Jean M. Twenge’nin “Ben Nesli” kitabı gibi, W. Keith Campbell ile birlikte kaleme aldığı “Asrın Vebası Narsisizm İlleti” adlı kitabı da çok ses getiren ve beğenilen bir eser oldu.

Kitapta, modern toplumlarda süratle yayılan narsisizm hastalığı mercek altına alınıyor ve insan ruhunun fast food’u diye tanımlanıyor. Narsisizmin kısa vadede kişiyi mutlu ediyormuş gibi görünse de er ya da geç depresyona, toplumsal yozlaşmaya, kitlesel çöküşlere ve hatta küresel ekonomik krizlere yol açtığı belirtiliyor.

Türkçe çeviriye önsözü Türkiye’nin tanınmış psikiyatrlarından Benötesi Psikiyatri ve Psikoloji Enstitüsü Derneği kurucu başkanı Dr. N. Mustafa Merter yazmış

Kitap dört ana bölümden oluşuyor. Genel olarak değinilen konular:

I. Bölüm: Narsisizmin tanımı ve belirtileri, narsisizm hakkında doğru bilinen yanlışlar ve Amerikan tarihinde narsisizmin gelişimi.

II. Bölüm: Narsisizm epidemisinin temel nedenleri.

III. Bölüm: Toplum ve bireyler üzerindeki sonuçları.

IV. Bölüm: Narsisizmin Amerika ve dünyada muhtemel gelişim süreci ve tedavi metotları.

Kitabı okurken içinde en az Amerika kadar ülkemizi ve kendimizi de bulacağız. Her ne kadar yetiştirilme tarzımız farklıysa da, küreselleşen dünyanın bir gerçekliği olarak aynı şeyleri duyuyor, yapıyor, izliyor ve aynı kanallardan besleniyoruz. Sonuç olarak günümüz toplumlarını ilgilendiren kitlesel tehlikelerin ülkemiz için bir risk olmadığını düşünemeyiz.

Adı: Asrın Vebası: Narsisizm İlleti

Yazarı: Jean M. Twenge & W. Keith Campbell

Çeviren: Özlem Yüksel

Yayınevi: Kaknüs-2010

Sayfa Sayısı: 448


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.