2012, Mayalar, Marduk ve Akıl Dışına Savrulma


Üzerinde uzun zamandır muhtelif spekülâsyonlar yapılan bir yıla girmek üzereyiz.* Maya takvimi hikayelerinden, Nibiru (Marduk) masalına kadar pek çok akıl dışı iddia, geniş halk kitlelerinin ilgisini 2012’ye odakladı. İlimden uzaklaşmış kitleler için sır, şifre, gibi kavramlar daima ilgi çekici olmuş ve kitlelerin bu türden merakları, fırsatçılar tarafından adeta bir endüstri oluşturulmasına zemin sağlamıştır.

NASA yetkilileri 2009 Haziran ayında yaptıkları bir taramada amazon.com adlı internet sitesinde 2012 kıyamet senaryoları üzerine, 175 den fazla kitap listelemişlerdir. Bugün itibariyle “2012 doomsday” aramasında, Google arama motorunda listelenen (2012 ve doomsday kelimelerinin birlikte geçtiği) sayfa sayısı 1.910.000 dir. 2012 kıyamet konulu filmler çekildiği, TV programları seminer ve çeşitli etkinlikler yapıldığı da dikkate alınırsa bu kurgu endüstrisinin ne denli büyük olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Konu hakkında çok sayıda soru alan NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Dr. David Morrison, NASA resmi internet sitesinde en çok sorulan yirmi soruya cevap vermiş.** Dr. Morrison’un yazısı Temmuz 2009’da yayımlanmış. Bu soru cevaplardan iki tanesini alıntılamakla yetineceğiz.

Soru: Dünya’nın sonunun Aralık 2012’de geleceği iddialarının kökeni nedir?

Cevap: “Hikaye, Sümerler tarafından keşfedildiği varsayılan bir gezegen olan Nibiru’nun Dünya’ya doğru geldiği iddialarıyla başladı. Antik Mezopotamya uygarlığı ve Sümerler hakkında “kurgu” kitaplar (örneğin, 1976 yılında yayınlanan, Onikinci Gezegen) yazan Zecharia Sitchin, birçok kitabında Güneş’in etrafındaki turunu 3600 yılda bir tamamlayan Nibiru (Marduk) gezegeninden bahseden Sümer belgelerini keşfedip çevirdiğini iddia ediyor. Bu Sümer mitleri, Anunnaki adını verdikleri bir yabancı uygarlıktan Dünya’yı ziyaret eden “antik astronot” hikâyelerini de barındırmaktadır.

Daha sonra, psişik yetenekleri olduğunu ilan eden ve uzaylılarla iletişim kurduğunu iddia eden Nancy Lieder adlı biri, Zetatalk adlı internet sitesinde, Zeta Reticuli adlı yıldızın çevresinde var olduğunu iddia ettiği Gezegen X, ya da Nibiru’dan (gerçekte böyle bir gezegen yoktur) gelecek olan tehlikeye karşı Dünyayı uyarmıştır. Başlangıçta bu sözde felaketin 2003 Mayıs’ta geleceğini söylediler, fakat verdikleri tarihte herhangi bir şey olmayınca bu kez Aralık 2012 tarihini vermeye başladılar.

Mayaların uzun kış gündönümünün biteceği tarih olan 2012 ile yukarıda sözü geçen kıyamet iddiasının birleştirilmesi ise oldukça yenidir.”

Soru: Maya takvimi neden dünyanın 2012’de sona ereceğini söylüyor? Mayaların geçmişte başka gezegen tahminlerini yaparken oldukça tutarlı olduklarını duymuştum. Onlardan daha fazla bildiğinizden nasıl emin olabiliyorsunuz?

Cevap: “Takvimler, geleceği tahmin etmek için değil geçen zamanın kaydını tutmak için var. Maya astronomları zekiydi ve çok karmaşık bir takvim geliştirmişlerdi. Bu antik takvimler tarihçiler için çok ilgi çekicidir, ama günümüzde zamanın kaydını tutmak için kullandığımız tekniklerle ya da yüksek hassasiyete sahip günümüz takvimleriyle yarışamazlar. Ana nokta ise, takvimler, (antik ya da modern olsun fark etmez) gezegenimizin geleceğini tahmin edemezler ve 2012 gibi belli bir tarihte gerçekleşmesi beklenen şeylere dair uyarılarda bulunamazlar.

Benim masamdaki takvim, bu tarihten çok daha önce, 31 Aralık 2009’da sona eriyor, fakat bunu kıyamet habercisi diye yorumlamıyorum. Bu sadece yeni bir yılın başlangıcı.”

Mustafa İ. Sevimli


* Yazı 2011 Aralık ayında kaleme alınmış ve sitemizde de o tarihte yayımlanmıştır. Konunun son günlerde medyada geniş yer alması üzerine güncellenmiştir.

** Nibiru and Doomsday 2012: Questions and Answers, Erişim: 20 Aralık 2011 [www document]. URL http://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/intro/nibiru-and-doomsday-2012-questions-and-answers


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.