İnsanlığın, günümüzde ve gelecekte karşılaşabileceği girift sorunların ele alındığı eserde, sorunların göz ardı edilmesi halinde yaşanabilecek tarihsel ölçekte bir çatallanma ihtimali ve çözüm önerileri anlatılıyor. Yazarın kendisinden dinleyelim.
“…İçinde yaşadığımız sosyal, ekonomik siyasal ve ekolojik strüktürler (yapılar) bir kompleks sistem oluşturuyorlar ve biz de buna dahiliz. Bu yapılar kendilerini geliştiriyorlar. Er ya da geç bir çatallanma olacak. Dünyamız ani ve sürpriz bir evre değişimine boyun eğmek durumunda. İçinde yaşadığımız sistemler, istikrarlılık sınırının aşılması durumuna yaklaştıkça (tehlikeli yaşadığımız sürece), çatallanmalar daha belirgin biçimde algılanacak, daha sıkça görülecek ve daha dramatik olacak. 20. Yüzyılın sonunda işte tam bunu yapıyoruz.
Şu kesin olarak kabul edilebilir ki, önemli çatallanmalar daha bizim yaşamımız sırasında dünyamızı sarsacak. Yazı, duvarda duruyor ve parlıyor: Yalnızca, sırtını duvara çevirenler ya da başlarını kuma sokanlar onu okuyamazlar…”
Adı: Küresel Bakmak Evrensel Düşünmek
Yazarı: Ervin Laszlo
Çeviren: İbrahim S. Canbolat
Yayınevi: Nobel-2004
Sayfa Sayısı: 210